Det här receptet på min farmors våfflor ger frasiga och goda våfflor. Ljuvliga till löst vispad grädde och färska rårörda bär.
Tid: 30-60 minuter
Portioner: 8-12 st våfflor
Ingredienser:
50-60 g smör
4 st ägg
2 dl vatten
4 dl mjölk
4 dl mjöl
2 tsk strösocker
1-2 tsk bakpulver
Gör så här:
- Smält försiktigt smöret i en kastrull utan att det börjar bubbla.
- Vispa ihop ägg och socker med ballongvisp.
- Vispa ner vattnet.
- Vispa ner mjölet och bakpulvret.
- Vispa ner mjölken och vispa till en klumpfri smet.
- Vispa ner margarinet.
- Tillsätt ev. mer mjölk eller mjöl efter behov. Smeten ska vara ganska tunn.
- Låt gärna smeten svälla 30 minuter i rumstemperatur innan gräddning.
- Hetta upp ett våffeljärn. Pensla med smält smör första omgången.
- Mät upp ca. 3/4 dl smet per våffla och grädda krispiga och gyllene.
- Lägg våfflorna på ett galler och strö över strösocker.
- Njut direkt!
Servering: Servera våfflorna nygräddade med löst vispad grädde och rårörda bär eller sylt (svartvinbärssylt är en stark vinnare).
Tips! Smeten kan göras i förväg och stå i kylskåp några timmar innan våfflorna gräddas.
Förvaring: Våfflorna bär ätas direkt om man vill ha den krispiga ytan. Smeten håller 1-2 dagar i kylskåp.
Omdömen: Alla i familjen tycker om dessa. Min lillasyster och pappa är de som tycker mest om våfflor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar