Tid: 2 timmar varav 1 timme arbete
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
1,5 kg fast potatis (det blir ca. 1 kg pommes frites)
Friteringsolja eller annan värmetålig neutral olja
Havssalt
Gör så här:
- Skala potatisen och skär den i tunna stavar, ca. 7 mm tjocka. Ta bort eventuella småbitar av potatisen som blir när du skär - de kommer bara att bli brända.
- Lägg pommes fritesen i en stor skål och täck med kallt vatten. Låt ligga minst 30 minuter (det drar ut stärkelsen ut potatisen).
- Sätt på fritösen på 150 grader C.
- Torka pommes fritesen noga med hushållspapper.
- Förbered plåtar eller brickor med flera lager hushållspapper.
- Fritera en stor handfull pommes frites åt gången i ungefär 2,5 min tills de är gummiaktiga men utan att de får färg. Tiden kan variera beroende på tjocklek och potatissort.
- Sprid ut de friterade pommes fritesen på plåtarna med hushållspapper.
- Ställ in dem i kylskåp där de ska stå tills de är helt kalla men minst 30 minuter.
- Sätt på fritösen på 180 grader. Förbered ännu än gång plåtar med lager av hushållspapper.
- Fritera en stor handfull pommes frites åt gången tills de är härligt gyllene, 1 min 45 s till 2 min.
- Lägg över de friterade pommes fritesen på hushållspappret och salta genast.
- Servera absolut nyfriterade.
Servering: Servera pommes fritesen så fort efter friteringen som möjligt. Pommes frites passar till mycket, t.ex. grillad kyckling, fläskfilé och hamburgare.
Tips! Om du inte har en fritös kan du fritera i en stor gryta eller stekpanna.
Förvaring: Pommes fritesen bör ätas direkt för att fortfarande vara krispiga och goda. Fram till och med steg åtta kan de dock förberedas några timmar i förväg.
Omdömen: Alla tyckte om pommes fritesen, jag mamma och pappa tyckte att de var riktigt goda!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar