Pan pizza är tjockare än den klassiska italienska pizzan och gräddas dessutom i form istället för på pizza sten, därav namnet.
Tid: Dag 1: 20 minuter Dag 2: 1 timme (varav 5 minuter arbete)
Portioner: 4-5 portioner
Ingredienser:
25 g jäst för matbröd
3 dl kallt vatten
450-500 g vetemjöl
1 tsk strösocker
1,5 tsk havssalt
2 msk rapsolja
Gör så här:
- Smula ner jästen i köksmaskinens bunke.
- Häll lite av vattnet över jästen och rör tills jästen löst sig.
- Häll i resten av vattnet och nästan allt mjöl.
- Knåda på medellåg hastighet i 5 minuter.
- Stanna maskinen och vänd ner socker, salt och olja. Tillsätt inte ingredienserna under knådning då det är meningen att degen ska vila någon minut.
- Fortsätt knåda på medelhastighet i ytterligare 5 minuter.
- Forma degen till en knappt centimetertjock rektangel, lite mindre än långpannan (långpannans mått: 45x30 cm).
- Lägg upp degen på en plåt/bricka med bakplåtspapper.
- Täck degen med plastfolie och ställ in den i kylskåp för att kalljäsa 24 timmar.
- Ställ fram degen i rumstemperatur och sätt på ugnen på 225 grader C. Låt långpannan sitta i ugnen samtidigt som ugnen sakta värms upp. Det är viktigt att ugnen och långpannan blir riktigt varm så använd inte snabben.
- Bre ut tomatsås över pizzabottnen, lägg på mozzarella och toppa med valfri topping.
- Ta ut långpannan ur ugnen och lyft pizzabottnen med bakplåtspappret in i långpannan - akta det är VARMT.
- Grädda pizzan mitt i ugnen 15-25 minuter tills osten bubblar och pizzan är brun i kanterna.
Servering: Servera direkt ur ugnen, eventuellt med en sallad.
Tips! Var generös med topping!
Förvaring: Pizzan är godast direkt ur ugnen.
Omdömen: Alla tyckte det var gott. En riktigt god panpizza som kunde vara lite mjukare i bottnen men det fixas lätt genom att korta ner gräddningstiden från 25 till 20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar