En potatisgratäng med köttfärs är billigt och kräver inte särskilt mycket arbete. Men den kräver tid i ugnen så det gäller att planera.
Tid: 2 timmar varav 30 minuter arbete
Portioner: 4-6 portioner
Ingredienser:
Köttfärssås:
1 st gul lök
600 g nötfärs
1 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré, delikatesskryddad
1 msk chilisås
2 msk ketchup
1 st köttbuljongtärning
500 g krossade tomater
Salt
Cayennepeppar
Torkad basilika
10 st potatisar
Créme fraiche-röra:
2,5 dl crème fraiche
1 tsk finhackad persilja
1 st stor vitlöksklyfta
2 dl matlagningsgrädde
2 dl riven smakrik ost
Rapsolja till stekning och till formen
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 200 grader.
- Börja med köttfärssåsen. Hetta upp en gryta med rapsolja och bryn köttfärsen tillsammans med löken.
- Strö över vetemjöl och rör ner tomatpuré, chilisås, ketchup och buljongtärningen
- Häll i de krossade tomaterna.
- Smaka av med salt, cayennepeppar och basilika
- Låt köttfärssåsen puttra under lock och gör under tiden i ordningen potatisen.
- Skala potatisarna och skiva dem tunt, ca. 0,5 cm tjocka.
- Rör sedan ihop crème fraiche-röran. Blanda crème fraiche och persilja, pressa ner vitlöken.
- Smörj en stor ugnssäker form med rapsolja.
- Täck botten av formen med ett lager potatis.
- Varva sedan köttfärs, crème fraiche och potatis. Avsluta med potatis.
- Häll över grädden och toppa med riven ost.
- Gratinera mitt i ugnen tills potatisen är mjuk, 1 timme och 10-30 minuter.
Tips! Maträtten passar utmärkt till matlådor. Frys in det som blir över i portionsbitar.
Förvaring: Rester kan förvaras i kylskåp 3-4 dagar eller i frys minst 2 månader.
Omdömen: Jag, mamma och pappa tyckte det var gott. Mamma tyckte det var riktigt gott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar