Det här är nog utan tvekan världens godaste lasagne! Mycket sås, mycket ost och helt enkelt mycket av allt.
Tid: 1 timme 20 minuter (varav 30 minuter arbete)
Portioner: 6 portioner
Ingredienser:
Köttfärssås:
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
650 g nötfärs
4 msk tomatpuré
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
500 krossade tomater
1 st köttbuljongtärning
Salt
Vitpeppar
9 st färska lasagneplattor
Bechamelsås:
140 g smör
1,4 dl vetemjöl
1,4 liter mjölk
1 dl grädde
2 dl riven parmesansost (ca. 60 g)
1-2 krm mald muskotnöt
Salt
Vitpeppar
2 dl riven parmesanost (ca. 60 g)
Rapsolja till stekning
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 175 grader C.
- Börja med köttfärssåsen. Skala och riv gullök.
- Hetta upp en stor stekpanna med lite matfett.
- Fräs löken och köttfärsen och pressa ner vitlök.
- Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med en stund.
- Krydda med timjan och rosmarin.
- Rör ner krossade tomater och buljong.
- Låt koka 10 minuter. Smaka av med salt och kryddor.
- Gör under tiden bechamelsåsen. Smält smöret i en stor kastrull tills det börjar bubbla.
- Vispa ner mjölet.
- Ta kastrullen från plattan och vispa kraftigt ner en del av mjölken.
- Ställ tillbaka kastrullen på plattan och vispa ner resten av mjölken samt grädden.
- Låt såsen koka utan lock till önskad tjocklek 5-10 minuter.
- Rör ner parmesan och smaka av med muskot, salt och peppar.
- Smörj en stor ugnsform.
- Varva bechamelsås, lasagneplattor och köttfärs i formen. Avsluta med sås och parmesanost.
- Gratinera mitt i ugnen ca. 40 minuter tills lasagneplattorna är riktigt mjuka.
- Låt lasagnen stelna en stund utanför ugnen innan servering, minst 10 minuter.
Servering: Servera en vitlökssås och sallad.
Tips! Ta dig tålamod och vänta de där sista minuterna när lasagnen ska stelna. Det gör att du kan skära fina bitar.
Förvaring: Rester kan förvaras i kylskåp 3-4 dagar.
Omdömen: Alla älskar den här lasagnen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar