Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. |
Sikta samman torringredienserna. |
Den här tårtbottnen gjorde jag till min chokladälskande lillasysters födelsedag. Vill man inte ha chokladsmak kan man utesluta kakaon och öka mängden vetemjöl till knappt 1 dl (60 g) och vaniljsocker till 0,75 tsk.
Tid: 1 timme 15 minuter
Portioner: 10 bitar
Ingredienser:
4 st ägg
2 dl strösocker
0,4 dl (24 g) vetemjöl
1 dl (75 g) potatismjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk äkta vaniljsocker
0,5 dl kakao
Smör och vetemjöl till formen
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 175 grader C.
- Smörj och mjöla en springform, ca. 24 cm i diameter.
- Vispa ägg och socker över vattenbad tills smeten nått en temperatur på 45 grader (ca. 10 minuter).
- Ta smeten från vattenbadet och vispa pösigt tills den blir rumstempererad (25 grader), ca. 15 minuter med köksmaskin på låg hastighet.
- Sikta ner torringredienserna i en skål och blanda väl.
- Vänd försiktigt ner torringredienserna i smeten med en slickepott.
- Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter. Kakan ska inte kladda på provstickan. Försök att öppna ugnsluckan så lite som möjligt under gräddningen - det ökar chansen för en hög och luftig botten som inte sjunker ihop.
- Vänd kakan på en skärbräda och lossa formen så att kakan säkert ligger på skärbrädan. Sätt tillbaka formen och låt kakan kallt helt.
Servering: Skär tårtbottnen på "tårtvis" i tre lager och fyll med valfri fyllning.
Tips! Tårtbottnen kan också användas till bakelser! Med stansar på 6 cm i diameter blir det 7 st fina små bakelser.
Förvaring: Tårtbottnen bör fyllas samma dag eller dagen efter. Annars kan bottnen frysas in och tinas då upp i rumstemperatur.
Omdömen: Riktigt uppskattad tårtbottnen som är god och luftig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar