Citronmarängpaj är en amerikansk paj där det möra pajskalet tillsammans med den krämiga och syrliga lemoncurden och fluffiga marängen ger en upplevelse svår att glömma.
Tid: 2 timmar
Portioner: 6-8 portioner (1 stor paj á 24 cm i diameter)
Ingredienser:
Pajskal:
250 g vetemjöl
100 g florsocker
0,5 tsk salt
1 st äggula
100 g kylskåpskallt smör
1-2 msk kallt vatten
Lemoncurd:
360 g ägg (6-7 st)
250 g florsocker
3 st stora citroner (saft och zest)
100 g smör
Italiensk maräng:
150 g äggvita (ca. 6 st ägg)
250 g strösocker
50 g vatten
250 g strösocker
50 g vatten
Gör såhär:
- Blanda vetemjöl, florsocker och salt i en bunke.
- Separera ägget och häll i äggulan i bunken.
- Tärna det kylskåpskalla smöret och lägg ner i bunken.
- Arbeta snabbt ihop till en deg med en elvisp med degkrokar. Hjälp eventuellt till att smula sönder smörklumparna med kalla fingertoppar.
- Tillsätt vatten för att få ihop degen.
- Form degen snabbt till en boll. Slå in i plastfolie och låt stå 15 minuter i kylskåp.
- Sätt ugnen på 180 grader C.
- Förbered en pajform à 24 cm i diameter. Smörj om den inte är non-stick behandlad.
- Kalva ut degen på lätt mjölat bakbord. Den ska var lite större än pajformen så att det täcker kanterna och lite till.
- Fodra pajformen med degen.
- Lägg i en bit smörpapper och fyll med bakkulor eller gula ärtor - det förhindrar att pajskalet krymper i ugnen.
- Grädda pajskalet mitt i ugnen i 10-15 minuter. Den får fortfarande vara lite mjuk.
- Ta bort bakkulorna och smörpappret och låt stå medan du gör lemoncurden.
- Gör lemoncurden enligt instruktionerna här.
- Fyll pajskalet med lemoncurden. Låt stelna i kylskåp ca. 30 minuter.
- Gör den italienska marängen enligt instruktionerna här.
- Fyll en sprits med marängen och dekorera pajen.
- Griljera med brulébrännare.
Fyll pajskalet med lemoncurden. |
Tips! Pajdegen är en mördeg och ska därför inte arbetas för mycket.
Blir det pajdeg över kan du göra den här minihallonpajen.
Förvaring: Pajen kan förvaras i kylskåp 3-4 dagar.
Omdömen: Alla älskade pajen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar