torsdag 23 oktober 2014

Lottens fina tårta


Lottens fina tårta är en väldigt god tårta med nötbotten, en god kräm och vispgrädde. Receptet kommer från min farmor.

Tårtbottnen redo för gräddning.

Tid: 1 timme 15 minuter
Portioner: 1 tårta à 24 cm i diameter

Ingredienser:
Tårbotten:
1 hg hasselnötskärnor
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Kräm:
4 st äggulor
50 g osaltat smör
0,5 dl strösocker
1,5-2 dl vispgrädde
0,5-1 tsk vaniljsocker
Garnering:
2 dl vispgrädde
Noblesse
eller rostade hasselnötter i halvor
eller rostade mandlar i halvor

Gör såhär:
Tårtbotten:
  1. Sätt på ugnen på 200 grader C.
  2. Klä en springform som är 24 cm i diameter med smort bakplåts- eller smörpapper.
  3. Mal hasselnötterna i mandelkvarn.
  4. Blanda de malda nötterna och strösockret.
  5. Separera äggen (det är äggvitorna som ska användas nu) och lägg äggvitorna i en separat glasskål.
  6. Vispa äggvitorna till en fast skum med elvisp.
  7. Vänd ner socker- och nötblandningen.
  8. Bred ut smeten i den klädda och smörjda formen.
  9. Grädda tårtan på 200 grader C i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Tårtan ska vara ganska ljus och inte kladda på provstickan.
  10. Låt kakan svalna i formen.
  11. Ta bort pappret och stjälp upp tårtan på ett fat med rätt sida upp. Om den är svår att få loss från pappret kan du dra med en kniv eller stekspade längs kakbottnen.
Kräm:
  1. Dela smöret i mindre bitar.
  2. Lägg äggulorna som blev över från när du gjorde tårtbottnen i en tjockbottnad kastrull.
  3. Tillsätt smöret, sockret och grädden. Vispa ihop ingredienserna.
  4. Låt krämen sjuda på medellåg värme under ständig vispning tills den tjocknat ordentligt (den kommer att bli ännu tjockare när den kallnat). Det kan ta upp emot 20-25 minuter.
  5. Ta kastrullen från plattan och vispa krämen kall/rumstempererad.
  6. Vispa ner vaniljsockret.
  7. Bre krämen över tårtan.
Garnering:
  1. Vispa grädden mjuk men formbar.
  2. Garnera med Noblesse enligt bilden eller rosta nötter, dela dem på mitten och garnera med dessa.
Servering: Servera tårtan precis efter garnering.

Tips! Om krämen skär sig är den inte hela världen - det påverkar inte smaken och kommer inte att synas under grädden i alla fall.

Prova dig fram med grädden i krämen så att inte krämen blir för tjock.

Tårtan kan förberedas till och med att krämen bres på. Täck då tårtan med springformen som lock och låt stå i kylskåp fram till precis innan servering då den garneras.

Har du inte hasselnötskärnor eller ska bjuda någon med nötallergi kan de bytas ut mot sötmandel.

Förvaring: Tårtan kan förberedas till och med att krämen bres på och sedan garneras innan servering. Rester av tårtan kan förvaras inlplastat i kylskåp 3-4 dagar.

Omdömen: Alla tycker jättemycket om tårtan. Pappas favorittårta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar