Hurtbulle är ett formbröd proppat med nötter, russin och linfrön.
Tid: 1 timme 15 minuter varav 15 minuter arbete
Portioner: 1 bröd (i en 1-litersform)
Ingredienser:
2 dl havregryn
5 dl vetemjöl
eller 2,5 dl rågsikt och 2,5 dl fint rågmjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl hasselnötter
1 dl linfrön (krossade eller hela)
1 dl russin
0,5 dl rårörda lingon
0,5 dl honung
4 dl yoghurt (jag brukar använda Arla mild vaniljyoghurt)
Mattfett till formen.
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader C.
- Smörj en avlång 1-litersform.
- Blanda havregryn, mjöl, bikarbonat och salt väl i en bunke.
- Hacka nötterna grovt.
- Blanda ner de hackade nötterna, linfrön och russin.
- Tillsätt resten av ingredienserna och rör om med en slev till en jämn smet.
- Vänd ner smeten i formen,
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 1 timme. Den ska vara helt torr när du sticker in en provsticka. Vakta de sista 20 minutrarna och täck brödet med aluminiumfolie om den blir för mörk.
- Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna ca. 10 minuter i formen.
- Ta ut brödet ur formen - släpper den inte kan du skära längs kanterna och knacka på formen.
- Låt brödet svalna inlindat i en bakhandduk.
Servering: Servera brödet med lite Bregott.
Tips! Om honungen är hård kan du värma den i micron några sekunder.
Förvaring: Förvara brödet lufttätt i rumstemperatur i ca. 1 vecka. Brödet kan också frysas.
Omdömen: Alla förutom min lillasyster tycker mycket om det här brödet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar