Mormors chokladtårta är superpopulär och kanske ännu mer populär som daimtårta. Tårtbotten är gjord på malda hasselnötskärnor - riktigt gott och perfekt till glutenallergiker! Den här tårtan önskas nästan varje år till antingen min eller min lillasysters födelsedag.
Tid: 1 timme
Portioner: 8-10 portioner (1 tårta à 24 cm i diameter)
Ingredienser:
Tårtbotten:
150 g hasselnötskärnor
3 st ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver (drygt)
Smör till formen
Garnering:
3 dl vispgrädde
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kakao
ev. 1 st hackad dubbeldaim (56 g)
ca. 50 g mörk choklad
eller 1 st dubbeldaim (56 g)
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader C.
- Smörj en springform (en form med löstagbar botten) som är 24 cm i diameter.
- Mal nötterna i mandelkvarn.
- Vispa ägg och socker poröst med elvisp.
- Blanda de malda nötterna och bakpulver i en separat bunke.
- Vänd ner nöt- och bakpulverblandningen i smeten.
- Häll smeten i den smorda formen.
- Grädda tårtan i nedre delen av ugnen på 175 grader C i ca. 35 minuter.
- Låt kakan kallna.
- Hacka den ena dubbeldaimen om du gör daimtårta.
- Blanda vispgrädde, strösocker, vaniljsocker och kakao.
- Vispa med elvisp tills grädden har mjuka toppar.
- Vänd ner den hackade daimen (för daimtårta).
- Bre chokladgrädden lite slarvigt runt tårtan i "cirkelrörelser" - använd en slickepott.
- Riv eller hacka mörk choklad (för chokladtårta) eller daim (för daimtårta) över tårtan.
Servering: Servera tårtan sval.
Tips! Tårtan kommer att vara högre runt kanterna - det gör inget utan är en del av det karakteristiska utseendet.
Förvaring: Tårtan förvaras i kylskåp. Hållbarhet: 1 vecka.
Omdömen: En superfavorit främst hos mig och min lillasyster.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar