Potatismoskorgarna är av filodeg och ger en fin presentation på potatismoset - perfekt när man vill lyxa till det. Idén var pappas.
Tid: 45 minuter
Portioner: 6 portioner
Ingredienser:
700 g potatis
25 g smör
0,75 dl mjölk
1,5 tsk salt
2,5 tsk strösocker
Vitpeppar
4-6 ark filodeg
½ dl riven västerbottenost (eller annan smakrik ost)
Gör såhär:
- Tina filodegen i kylskåp 4-5 timmar eller i rumstemperatur i 2-3 timmar.
- Sätt på ugnen på 200 grader C.
- Skala potatisen.
- Lägg den skalade potatisen i en stor kastrull och fyll med vatten så att det nästan täcker.
- Koka upp vattnet.
- Sänk värmen till medel och låt småkoka i 15-20 minuter. Känn med en provsticka - potatisen ska vara helt mjuk.
- Häll av nästan allt vatten och ställ kastrullen på ett grytunderlag på bänken.
- Klicka i smöret och häll i mjölken. Använd en potatisstöt för att få ett lent mos.
- Blanda ner kryddorna och sockret med en slev.
- Smaka av.
- Riv filodegen i mindre remsor och forma korgar i en muffinsplåt för stora muffins.
- Fyll en sprits med stor tyll med potatismoset och spritsa det i filodegskorgarna.
- Strö över riven ost.
- Gratinera mitt i ugnen på 200 grader C i ca. 20 minuter. Potatismoset ska få en fin gyllene färg.
Servering: Servera korgarna till det mesta när du vill bjuda på något lite lyxigare.
Tips! Potatismoset kan förberedas flera timmar före. Några timmar i förväg kan också korgarna fyllas - de får sedan stå i kylskåp fram till gratineringen.
Förvaring: Rester kan förvaras i kylskåp 3-4 dagar.
Omdömen: Alla tyckte väldigt mycket om potatismoskorgarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar