Tid: 2 timmar 15 minuter
Portioner: 2 st formbröd
Ingredienser:
50 g jäst (för matbröd)
7 dl vatten
14 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
6 dl vetemjöl
Gör såhär:
- Smula ner jästen i köksmaskinens bunke.
- Mät upp vatten i en kastrull och värm till 37 grader C - använd gärna en digital termometer.
- Häll över lite av det ljumna vattnet över jästen. Rör ut med en slickepott tills all jäst löst sig.
- Häll i resten av vattnet.
- Mät upp rågmjölet i ett litermått och tillsätt det lite i taget under tiden maskinen går på låg hastighet.
- Tillsätt salt.
- Häll i vetemjölet men spara ev. lite till utbakning då allt kanske inte behövs.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk i 30-40 minuter.
- Förbered ett lätt mjölat bakbord.
- Klä två 1-liters bakformar (avlånga) med bakplåtspapper.
- Ta ut degen på bakbordet och dela den i två lika stora bitar.
- Knåda degbitarna något och forma sedan till två limpor.
- Lägg limporna i de två bakplåtspapperbeklädda formarna.
- Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
- Sätt på ugnen på 175 grader C.
- Skär några jack som ett korsmönster (se bild) i de färdigjästa bröden.
- Grädda bröden i nedre delen av ugnen på 175 grader C i ca. 1 timme. Bröden ska var torra inuti och det ska låta ihåligt när man knackar på dem.
- Pensla bröden med kallt vatten.
- Ta ut bröden ur formarna.
- Låt bröden svalna inlindade i bakduk.
Servering: Servera med smörgåssmör och pålägg.
Tips! För att skynda på baket lite kan man hetta upp vatten i en vattenkokare och sedan späda med kallt vatten tills temperaturen är 37 grader C.
Brödet jäser bäst om det är över 20 grader i luften - därför kan man sätta på ugnen och låta bunken stå nära det varma.
Förvaring: Brödet förvaras inplastat i rumstemperatur om det äts de närmaste dagarna. Annars kan man frysa in brödet och de håller då i minst en månad.
Omdömen: Jag och mamma tyckte mycket om brödet som var goda och mättande. Pappa tyckte det var gott men på gränsen till för nyttiga och Johanna tyckte helt enkelt att de var för nyttiga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar