Italiensk maräng gräddas till skillnad från andra maränger inte ungen till att bli hårda och spröda. Istället griljeras marängen - gärna med brännare.
Tid: 30 minuter
Portioner: 4-6 portioner eller 1 st paj
Ingredienser:
150 g äggvita (ca. 6 st ägg)
250 g strösocker
50 g vatten
Gör såhär:
- Separera äggen och se till att ingen äggula kommer i äggvitan.
- Lägg all äggvita i en glasskål.
- Häll strösocker och vatten i en kastrull.
- Koka sockerlagen.
- När sockerlagen nått 110 grader C börjar du vispa äggvitorna med elvisp. Börja på lägre hastighet och öka eftersom.
- När sockerlagen nått 122 grader tar du den från plattan.
- Vispa ner sockerlagen i marängen i en tunn stråle.
- Vispa marängen kall/rumstempererad på 2:ans hastighet (det tar ungefär 15 minuter).
- Spritsa eller bre ut marängen på det du vill dekorera.
- Bränn gyllene med brulébrännare.
Servering: Italiensk maräng kan användas till mycket, bl.a. till att toppa pajer.
Tips! Använd helt rena bunkar och redskap - kommer marängen i kontakt med fett kommer den inte att bli fast.
Använd gärna äggvita som stått i kylen ett par dagar, t.ex. om du fått äggvitor över.
Marängen går bra att smaksätta under slutet av vispningen - låt fantasin flöda!
Förvaring: Marängen bör användas direkt men kan förvaras 2-3 dagar i kylskåp.
Omdömen: Alla tyckte mycket om marängen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar