Hollandaisesås är en ganska mild sås som passar bra till fisk.
Tid: 20 minuter
Portioner: 3 portioner
Ingredienser:
200 g smör
2 st äggulor
1,5 msk vatten
eller vitvinsvinäger
1-2 msk saft av citron
eller cayennepeppar
Dill
eller persilja
Salt
Malen svartpeppar
Gör såhär:
- Smält försiktigt smöret i en kastrull utan att det börjar bubbla. Rör/blanda INTE smöret.
- Ta smöret från plattan och låt svalna något men inte för mycket - det ska fortfarande vara minst ljummet.
- Häll upp lite vatten i en kastrull till ett vattenbad och låt koka upp under lock.
- Separera under tiden äggen och lägg äggulorna i en värmetålig bunke som går ner i kastrullen med vatten.
- Häll i vatten eller vitvinsvinäger och citronsaft i äggulorna och vispa slätt.
- Ställ bunken med äggulor i kastrullen med kokande vatten och sänk gärna värmen något.
- Vispa kraftigt hela tiden tills såsen börjat tjockna något - ta då bort bunken från vattenbadet.
- Tillsätt nu lite av de smälta smöret i taget under ständig vispning utan att få med den vita bottensatsen.
- Finhacka dillen och vispa ner i såsen.
- Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer citron.
Servering: Hollandaisesås passar utmärkt till fiskrätter.
Tips! Om såsen skär sig kan du lägga i en isbit och vispa kraftigt tills den går ihop.
Förvaring: Rester kan förvaras inplastade i kylskåp. Värm inte såsen upp såsen på nytt - då skär den sig.
Omdömen: Jag, mamma och pappa smakade och tyckte alla att det var gott. Pappa var särskilt förtjust i konsistensen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar