lördag 4 oktober 2014

Lemoncurd

Lemoncurden - här som fyllning i citronmarängpaj.
Lemoncurd är en citronkräm där det syrliga från citronerna vacker gifter sig med det söta florsockret och bildar en njutning som smälter på tungan. Min lillasyster liknade det vid vaniljkräm med citron.

Tid: 15 minuter
Portioner: 4-6 portioner eller 1 paj

Ingredienser:
360 g ägg (6-7 st)
250 g florsocker
3 st stora citroner (saft och zest)
100 g smör

Gör såhär:
  1. Knäck äggen i en kastrull.
  2. Vispa sönder äggen.
  3. Tillsätt florsocker.
  4. Riv zesten (det gula skalet) av citronerna och blanda ner i kastrullen.
  5. Pressa ner saften av citronerna men var försiktig så att inga kärnor kommer med.
  6. Låt blandningen sjuda på medelvärme i ungefär 5 minuter under ständig vispning. Krämen är färdig när den tjocknat ordentligt.
  7. Ta kastrullen från plattan.
  8. Tärna smöret och blanda ner det i krämen. Rör om tills det smält helt.
  9. Häll smeten i en skål (eller direkt i pajskalet om du gör en paj) och ställ att stelna i kylskåp.
Servering: Servera lemoncurden som en syrlig variant till vaniljkräm eller använd den som fyllning i pajer.

Tips! Lemoncurden passar utmärkt i citronmarängpaj.

Förvaring: Lemoncurden kan förvaras inplastad i kylskåp i 3-5 dagar. Den stelnar dock något och det är därför bra att ställa fram den en stund innan servering.

Omdömen: Alla tyckte om lemoncurden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar